© F.T. van Bruggen - van Steenbergen - 9 November 2008

Oudjaar en Vuurwerk

Allereerst is het belangrijk om ons te realiseren dat ieder dier zijn eigen individuele achtergrond, emotionele respons en gedragsvorming heeft.
Het holistische principe van de Bach Bloesem remedies is de reden waarom het onmogelijk is een kant en klare fles of een "precies pas" oplossing te geven voor alle dieren. Dit geldt dus ook voor reacties op vuurwerk, ook hier geldt dat de individuele motivatie kan verschillen. Het enige voordeel met vuurwerk is dat er weinig mensen zijn die de reacties op de verkeerde emoties analyseren. Het is gelukkig duidelijk dat we op zijn minst met een of meerdere angstvormen te maken hebben.

Is het dier normaal niet bang voor harde geluiden, onweer of vuurwerk maar raakt hij een keer van slag van een bepaalde vuurwerkknal of een gillende keukenmeid, is het direct geven van Rescue Remedy afdoende om hem op dat moment te ondersteunen en de impact van die ervaring onmiddellijk te helpen verwerken.
De dosering is in dit geval 4 druppels pure Rescue Remedy. Deze dosering wijkt af van de andere remedies omdat Rescue Remedy minder druppels van iedere moedertinctuur bevat dan de grondstoffles van de andere remedies.
Bach Rescue Remedy bestaat uit Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Clematis en Impatiens en is de enige samengestelde remedie voor 1e hulp bij acute stress situaties, waarvan in bovenstaand voorbeeld duidelijk sprake is.

Het wordt echter een ander verhaal wanneer het dier:
  • in zijn normale dagelijks functioneren al angstig, schrikachtig of onzeker is;
  • over het geheel niet angstig is maar wel angst heeft voor harde geluiden;
  • in het verleden een slechte ervaring heeft gehad met onweer of vuurwerk;
  • met de jaren langzaam/geleidelijk meer angstig is gaan reageren op vuurwerk;
  • reeds chronische stress heeft en zijn emotionele draagvlak extra stress zoals vuurwerk niet meer kan opvangen
  • op oudere leeftijd opeens een angst lijkt te hebben ontwikkeld terwijl hij zijn hele leven nooit last heeft gehad van vuurwerk of harde geluiden;
  • van zijn moeder heeft geleerd dat vuurwerk eng is;
Je hebt hier te maken met chronische situaties, verzwakt emotioneel draagvlak en in sommige gevallen dus aangeleerd gedrag. Hoewel het raadzaam zou zijn in deze situaties eens goed te gaan kijken wat er precies bij het dier speelt en met gerichte remedies of therapie te gaan kijken hoe je de balans en daarmee zijn draagvlak kunt herstellen, is Rescue Remedie in ieder geval wel een mogelijkheid om bij te kunnen dragen aan het opvangen of beter herstellen van de schrik/angst bij het dier.
Je kunt er voor kiezen om een behandelfles te maken, zodra er al regelmatig vuurwerk wordt afgeschoten en je dier hier onrustig van wordt, hem dagelijks hiervan 4x daags 4 druppels te geven om zo een basis op te bouwen. Afhankelijk hoe je dier reageert, kun je vervolgens op Oudjaar de Rescue Remedy volgens de acute dosering geven tot na nieuwjaarsdag, dit kan in aanvulling op de behandelfles.
Gebruik gewoon de druppels op wat voedsel. Spray of druppel de remedies niet op het dier!
Verder kun je Rescue Remedy gebruiken om bv. vooraf de geur aan te brengen op hun favoriete veilige plek, want ook de geur van Rescue kan kalmerend werken. (je kunt hier ook druppels voor gebruiken, kijk wel uit voor vlekken). Gebruik je de spray hou er dan rekening mee dat het geluid van sprayen voor bepaalde diersoorten (o.a. de kat) extra stress kan veroorzaken, dus gebruik de spray wanneer dit dier niet in de buurt is.

Verder wil ik benadrukken dat voor ieder dier geldt dat wanneer hij in paniek is, dit dier absoluut geen baat zal hebben van het intensief blijven confronteren met vuurwerk vanuit trainingsoogpunt. Door alle chemische processen (het lichaam staat bomvol van de adrenaline om te vluchten in dit geval) zal dit soort training de stress alleen maar versterken. Voor gedragsmodificatie, zoals het minder gevoelig maken voor een stimulus, is het belangrijk dat je dit samen doet met een goede gedragstherapeut die je uitlegt hoe het werkt, om te voorkomen dat je in 'flooding' vervalt waardoor je het tegenovergestelde effect zult krijgen.

Wanneer je dier met oudjaar echt heel angstig blijkt te zijn of bv. daarna angstig blijft, ga hier dan mee aan de slag, met welke therapie van je voorkeur dan ook, maar wacht in ieder geval niet tot volgend jaar December.